PROGRAM HØSTEN 2018

Nes kunstforening inviterer til salgsutstilling med Bjarne Røtterud (1929 – 2011)

Bjarne Røtterud var født i Nannestad i 1929, og fra 1969 delte han året mellom Paris og Breen Gård i Fenstad. I en nekrolog om han er det skrevet at 12.mars 2011 «sluknet lyset» for en av Norges fremste abstrakte malere. Men han etterlater seg en stor og unik samling bilder med evig gyldighet, og på denne salgsutstillingen i Galleriet, Nes kulturhus vil det bli anledning til å sikre seg et eller flere av hans malerier og litografier.

Etter en målbevisst abstraheringsprosess kom Røtterud i 1967 fram til et rent abstrakt uttrykk. Ved hjelp av maleriske virkemidler som farge, stofflighet og komposisjon klarte han å gjenskape opplevelsen av natur, hvor han ofte ble sammenlignet med Kåre Tveter. Eller han fikk frem gjenstandsløse anelser og fornemmelser som fant sitt språk i selve maleprosessen. Hans arbeider viser lysmalerier med få farger, og bildene er malt i akryl som gir en matt og skjør overflate.

Sin utdannelse hadde han fra Statens Kunstakademi, Academi de la Grande Chaumière og Acadèmie Julian. Han har hatt en rekke utstillinger og utsmykningsoppdrag i inn og utland.

Utstillingsåpning lørdag 8.sptember kl. 12:00

Hans Børli hundre års jubileum - program med Lyrikk og musikk

Anny Sagen framfører tekster av Hans Børli. Musikk: Morten Andersgaard (saxofon), Thor Fremmerlid (piano), Knut Follerås (bass).

Kulturkaféen 11.10 kl. 19.00 - Billettpris: kr.150

De lange linjene: Reformasjonen og dagens samfunn Universtetslektor Kjetil Evjen

I 2017 var det fem hundre år siden Martin Luther publiserte sine 95 teser. Dette regnes som begynnelsen på reformasjonen og på en periode med store omveltninger i Europa, både politisk og religiøst.

Reformasjonen var et teologisk opprør mot den katolske kirkens dominans, men den var samtidig noe langt mer. Et rent teologisk eller kirkehistorisk tilnærming gir ikke en fyldestgjørende bakgrunn for hvorfor reformasjonen kunne lykkes. Det politiske aspektet er vel så viktig.

Kjetil Evjen vil begynne med litt om hva reformasjonen faktisk var og de umiddelbare konsekvensene for spesielt Norge og Norden, før han tar et stort historisk hopp og trekker linjene frem til dagens samfunnsforhold.

Kjetil Evjen (f. 1980) Er ansatt som Universitetslektor ved Institutt for sammenliknende politikk (UIB), og underviser i europeisk politikk og historie. Har gitt ut to bøker, begge sammen med Frank Aarebrot. Land, Makt og Følelser – Stats- og nasjonsbygging (2014) og Reformasjonen – Den store historien (2017).

15.10 Kulturkaféen kl 18.30
Bill. kr 150,-